Emoties bij echtscheiding

Emoties bij echtscheiding

Eindelijk heb je een beslissing genomen. Ik ga scheiden.

Hoe lang heb je daarover nagedacht? Dat is vast geen impulsief besluit. De periode van twijfel is vaak tussen 1 en 2 jaar.  In die periode maak je een periode van rouw door, boosheid, verdriet, angst, alles komt voorbij. Tot je op een punt komt dat je denkt: Het kan alleen maar beter worden, je klimt uit het dal. (* De Kübler-Ross rouwverwerkingscurve, zie hieronder uitgelegd). Je ziet al weer een klein lichtpuntje, hoop op een betere toekomst.

Vaak wordt niet gerealiseerd dat de partner die niet de beslissing genomen heeft, die hele periode van rouw nog door moet.  Boosheid, angst, verdriet en vechten gelden ook voor de ander. Alleen hij/zij staat nog aan het begin van deze rouwcurve. Terwijl jij al uit het dal klimt.

 

De psyciater Elisabeth Kübler-Ross heeft 5 fasen omschreven die de meeste mensen geheel of gedeeltelijk doorlopen om na een traumatische ervaring, en dus ook een scheiding, weer tot rust te komen. Schematisch ziet de rouwcurve er als volgt uit:

rouwcurvekublerross 

1. Ontkenning:

In deze fase beschermt de persoon zich door de waarheid geheel af te wijzen. Dit gedrag geeft iemand de gelegenheid om de waarheid gedoseerd tot zich te laten komen. Aan het eind van deze fase gaat de persoon op zoek naar de feiten, de waarheid, de schuldige.

2. Boosheid:

De persoon protesteert tegen de verdrietige ervaring en heeft hierbij veel woede. Vaak richt de woede zich ook (ten onrechte) tegen de brenger van het nieuws. Hierbij komen gedachten naar boven als: “Waarom ik?” of “Waarom nu?” Ook spelen gedachten van wraak. Soms probeert men de schuld ook iemand in de schoenen te schuiven. Het is een gezond psychologisch verdedigingsmiddel om de schuld buiten zichzelf te zoeken. Door zicht druk te maken over de schuldvraag ontwijkt men ook het gevoel van verlies en verdriet.

3. Onderhandelen en vechten:

Als de verliezer merkt dat protesteren en boosheid niet helpt kan men proberen het verlies te verwerken door zich doelen te stellen of beloften te doen. Ook kan men naar de rechter stappen bij een echtscheiding. Of men kan het recht in eigen hand nemen en een tegenaanval organiseren. Een (ex)geliefde kan men stalken.

4. Depressie:

Als het verdriet niet langer te ontkennen is en prostesteren, onderhandelingen, tegenaanvallen etc. niet geholpen hebben, treedt vaak depressie op.

5. Aanvaarding:

Na verloop van tijd ziet de persoon in dat de waarheid niet te bestrijden is en accepteert het verdriet. Iemand die een geliefde heeft verloren kan weer proberen nieuwe contacten te leggen en plannen maken voor een leven zonder de geliefde. Dan ben je aanbeland op het onderste punt van de rouwcurve.

Zoals je in de rouwcurve kunt zien, is aanvaarding het moeilijkste proces; je ziet dan in het “dal”. Daarna zal het alleen maar beter worden en eindig je zelfs beter dan aan het beging van de scheiding.

Tijdens de mediationgesprekken komt dit ter sprake. Door in te zien dat beide partijen zeer waarschijnlijk niet in dezelfde fase van de rouwcurve zitten kunnen partijen begrip krijgen voor hun eigen gevoelens, maar ook die van de ander.

Wat doet een onafhankelijke mediator?

Mediation via een onafhankelijke bemiddelaar helpt u bij het vinden van oplossingen in conflictsituaties. Doel is tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. Lees verder...

Erkend professional mediator

   

Contactgegevens

Postadres
Vriezenveenseweg 85,
7602 AB Almelo 
Tel: 06 2240 1923
info@vanderpollmediation.nl
      Bezoekadres
(alleen op afspraak)
Wierdensestraat 43
7607 GG Almelo